Synchro Adviesbureau Brandveiligheid BV
Databankweg 6C, 3821 AL Amersfoort

Telefoon: 033 - 45 66 080

In de media: Onduidelijkheid over brandveiligheid de Koepel houdt aan.

 

Freek de Swart, 14 oktober 2014 | 14:42

 

 BREDA – De brandveiligheidssituatie in de Koepelgevangenis is nog steeds niet op orde, dat blijkt uit navraag bij de gemeente Breda. Wat er nog precies mankeert aan de brandbeveiliging in het toekomstige asielzoekerscentrum wil de gemeente niet kwijt.

Sommige bronnen rondom de Koepel zeggen dat er iets mis is met de nooduitgangen in het nieuwe asielzoekerscentrum. Ook dit bericht kan de gemeente bevestigen noch ontkennen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoopte eind september al de eerste asielzoekers in de voormalige gevangenis te vestigen. Dat is duidelijk niet gelukt. Het COA was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Lenny Smits van Smeba Brandbeveiliging komt de vertraging in ieder geval niet door de blusmiddelen in het gebouwencomplex. Het bedrijf voert al sinds 2006 brandveiligheidcontroles uit in de Koepel op dit gebied. Met de komst van de nieuwe huurder is dit onlangs weer gecheckt. “Die controle is met de komst van het COA opnieuw uitgevoerd en alles is op orde, alles is goed.”

Gerard Hoffmann van Synchro Adviesbureau Brandveiligheid BV noemt het aanpassen van nooduitgangen en het ontbreken van goede brandcompartimentering een van de mogelijkheden waar je, in algemene zin, tegenaan kan lopen bij het verbouwen van een gevangenis. Als Fire Safety Consultant heeft Hoffmann enige ervaring met brandveiligheid in gevangenissen.

Volgens Hoffmann zijn er een redelijk aantal verschillen te benoemen tussen de brandveiligheidseisen van een gevangenis en, bijvoorbeeld, een AZC. “Een gevangenis heeft strenge veiligheidseisen. Een cel moet bijvoorbeeld als afzonderlijk beschermde ruimte functioneren. Een brand moet hierbij minimaal twintig minuten in zo’n cel blijven voordat het overslaat naar aangrenzende ruimtes. Voor nieuwe cellen is dat tenminste dertig minuten.” 

Volgens Hoffmann mag verder de loopafstand van de vluchtroute buiten de cel niet langer zijn dan 22,5 meter. “Bewaarders moeten de tijd hebben om gedetineerden naar een veilige plek te evacueren binnen het gebouw. Om die reden zijn gevangenissen in meerdere brandcompartimenten verdeeld. Daarnaast heb je te maken met een opkomsttijd van de brandweer.”

Een ander verschil is dat nooduitgangen normaal gesproken open moeten kunnen zonder sleutel, in een gevangenis kan dit natuurlijk niet. De bekende groene nooduitgangbordjes zal je volgens Hoffmann dan ook niet snel zien in de buurt van cellen. “Dat werkt alleen maar frustrerend op gedetineerden. Om die reden heeft gevangenispersoneel een belangrijke rol bij een ontruiming.”

 

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2014-10-14/onduidelijkheid-over-brandveiligheid-de-koepel-houdt-aanTerug naar overzicht

Vragen over brandveiligheid?


Neemt u gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.Meer informatie